Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΠΜΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ – ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑΣ

Γελαδάς Νικόλαος, Καθηγητής


Τομέας: Αθλητιατρικής & Βιολογίας της Άσκησης
Γνωστικό αντικείμενο: Εργοφυσιολογία
Διευθυντής Εργαστηρίου Εργοφυσιολογίας
Επικοινωνία: Τηλ.: 210 727 6042, E-mail: ngeladas@phed.uoa.gr


Ερευνητικά αντικείμενα

Στο εργαστήριο πραγματοποιείται βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που αφορά τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης και την ποιότητα της ζωής. Συγκεκριμένα εξετάζεται η επίδραση της άσκησης σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και χειρισμών της διατροφής (π.χ. συμπληρώματα διατροφής) στην λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και στην απόδοση. Παράλληλα, στο εργαστήριο αναπτύσσονται δοκιμασίες και δέσμες αξιολογήσεων για τον έλεγχο της απόδοσης και της προσαρμογής του μυός μετά από προπονητική ή διατροφική παρέμβαση. Άλλες δράσεις Στο εργαστήριο πραγματοποιείται εργοφυσιολογική υποστήριξη σε αθλητές διαφόρων αθλημάτων (π.χ., αθλητές της ενόργανης γυμναστικής, ποδοσφαιριστές κ.α.) με τη χρήση δοκιμασιών, εργαστηρίου ή πεδίου, που στόχο έχουν τον προσδιορισμό των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης και της απόδοσης.


Εξοπλισμός εργαστηρίου

Το εργαστήριο για την επίτευξη των στόχων του είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα αξιολόγησης της ανθρώπινης φυσικής κατάστασης και απόδοσης.

  • Περιβαλλοντικός θάλαμος για τη μελέτη της επίδρασης ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών κρύου (-300C) και ζέστης (+400C), στον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Εργόμετρα (δαπεδοεργόμετρο τύπου Technogym και κυκλοεργόμετρο τύπου Lode)  για την μέτρηση του παραγόμενου έργου και έλεγχου της απόδοσης του ανθρωπίνου σώματος.
  • Ισοκινητικό δυναμόμετρο για την αξιολόγηση της δύναμης και της μυϊκής ισχύος με διαφορετικό τύπο μυϊκής σύσπασης και σε διαφορετικές γωνιακές ταχύτητες (Biodex, System Pro4).
  • Εργοσπιρόμετρο για την αξιολόγηση της αναπνευστικής λειτουργίας στην ηρεμία, την αερόβια ικανότητα και του μεταβολισμού κατά την ηρεμία και την άσκηση (Medgraphics, CPX‐D/Cosmed, K4).
  • Κυκλοεργόμετρο για την αξιολόγηση της αναερόβιας ικανότητας και εξαγωγής του δείκτη κόπωσης (Peak Bike, Monark 894E).
  • Εγγύς υπέρυθρη φασματοσκοπία για την αξιολόγηση της αιμάτωσης και οξυγόνωσης του μυός στην ηρεμία και στην άσκηση (Portamon, Portalite, Octamon, ARTINIS)
  • Εγγύς υπέρυθρη φασματοσκοπία για την αξιολόγηση της αιμάτωσης και οξυγόνωσης του εγκεφάλου στην ηρεμία και στην άσκηση (Brite, Artinis)
  • Όργανο συνεχούς καταγραφής της αρτηριακής πίεσης ανά καρδιακό παλμό και αξιολόγησης της τασεοαντανακλαστικής ευαισθησίας κατά την ηρεμία και την άσκηση (Nova, Finomiter)
  • Ψυχόμενη φυγόκεντρος (Eppendorf, 5804R) και Όργανο μέτρησης pH αίματος (HI2002 – edge, Hanna)
  • Όργανο μέτρησης μάζας αιμοσφαιρίνης (DETALO, instruments)
  • Αξιολόγηση της αλτικής ικανότητας, της τεχνικής και της ταχύτητας εκτέλεσης των κινήσεων με φωτοκύτταρα (OptoGate)
  • Θερμαινόμενη υδατοδεξαμενή βύθισης δοκιμαζομένων για ανάλυση σύστασης του σώματος και πειράματα θερμορύθμισης στο νερό.
  • Δερματοπτυχόμετρο για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος (Harpenden caliper, England)
  • Ανοικτό σύστημα συλλογής εργαστηριακών δεδομένων το οποίο αποτελείται από σειρά αισθητήρων και ενισχυτών και πλατφόρμα μετατροπής αναλογικών σημάτων σε ψηφιακά κατευθυνόμενα από ηλεκτρονικό υπολογιστή και λογισμικό ανάλυσης και επεξεργασίας σημάτων. Χρησιμοποιείται για την καταγραφή φυσιολογικών σημάτων όπως ηλεκτρομυογράφημα, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ρυθμό εφίδρωσης, ανάλυση συχνοτήτων και αναλογίας διέγερσης συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού αυτόνομου συστήματος (Biopac Inc, USA).